Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Викриття Кремль за допомогою ШІ та фейкових сайтів намагається втрутитися у вибори в США ― дослідження BBC

Мережа російських вебсайтів поширює фейкові історії в рамках інформаційної операції, яка все більше спрямована на вибори в США, повідомляють у BBC. Кремль використовує штучний інтелект для створення тисяч новинних статей, опублікованих на десятках сайтів із назвами, які мають виглядати по-американськи: Houston Post, Chicago Crier, Boston Times, DC Weekly та інші. Використовують назви й справжніх газет, які припинили роботу кілька років чи десятиліть тому, додають у BBC.

Однією з ключових фігур у цій кампанії є ексофіцер поліції Флориди, який переїхав до Москви, Джон Марк Дуган. За даними BBC, велика кількість цифрових доказів свідчить про зв’язки між Дуганом і російськими фейковими вебсайтами – експерти, з якими консультувалися розслідувачі, відстежили IP-адреси та іншу цифрову інформацію на вебсайтах, якими керує Дуган. 

Вигадані історії, які відстежили в BBC, схоже, спрямовані на те, щоб вплинути на американських виборців і посіяти недовіру перед виборами в листопаді. Деякі з фейків були повністю проігноровані, однак низку все ж поширили впливові особи та члени Конгресу США. 

Агітпроп може вдаватися до масштабних дезінформаційних кампаній перед ключовими подіями в тому чи іншому регіоні світу та ставити собі за мету повпливати на них. Наприклад, існують докази, що Кремль вже втручався у вибори президента США як у 2016, так і у 2020 році. Також нещодавно ми писали, що Росія цілеспрямовано створювала фейки для впливу на вибори до Європарламенту, які відбувалися 6-9 червня 2024 року.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись