Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Disclosure Кремль за допомогою ШІ та фейкових сайтів намагається втрутитися у вибори в США ― дослідження BBC

Мережа російських вебсайтів поширює фейкові історії в рамках інформаційної операції, яка все більше спрямована на вибори в США, повідомляють у BBC. Кремль використовує штучний інтелект для створення тисяч новинних статей, опублікованих на десятках сайтів із назвами, які мають виглядати по-американськи: Houston Post, Chicago Crier, Boston Times, DC Weekly та інші. Використовують назви й справжніх газет, які припинили роботу кілька років чи десятиліть тому, додають у BBC.

Однією з ключових фігур у цій кампанії є ексофіцер поліції Флориди, який переїхав до Москви, Джон Марк Дуган. За даними BBC, велика кількість цифрових доказів свідчить про зв’язки між Дуганом і російськими фейковими вебсайтами – експерти, з якими консультувалися розслідувачі, відстежили IP-адреси та іншу цифрову інформацію на вебсайтах, якими керує Дуган. 

Вигадані історії, які відстежили в BBC, схоже, спрямовані на те, щоб вплинути на американських виборців і посіяти недовіру перед виборами в листопаді. Деякі з фейків були повністю проігноровані, однак низку все ж поширили впливові особи та члени Конгресу США. 

Агітпроп може вдаватися до масштабних дезінформаційних кампаній перед ключовими подіями в тому чи іншому регіоні світу та ставити собі за мету повпливати на них. Наприклад, існують докази, що Кремль вже втручався у вибори президента США як у 2016, так і у 2020 році. Також нещодавно ми писали, що Росія цілеспрямовано створювала фейки для впливу на вибори до Європарламенту, які відбувалися 6-9 червня 2024 року.

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join