Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк У підручниках з історії України нібито є розділ про визволення Львівщини Гітлером

Прокремлівські ресурси поширюють інформацію, що в українських підручниках з історії написано, що Гітлер визволив Львівщину в 1941 році та зіграв одну з вирішальних ролей у звільненні українських земель від радянських окупантів. 

Скриншот SPRAVDI

Однак ця інформація не відповідає дійсності. Про це повідомляють у Центрі стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки при МКІП. По-перше, російські пропагандисти не наводять автора підручника та рік видання. По-друге, у фейковій новині наведена сторінка з «підручника», матеріал якої не відповідає структурі навчальної програми з історії України чи навіть локальному курсу з історії Львова. Також історія Першої світової війни на території Львівщини подана скупо й неграмотно, відсутня більша частина пласту історії Перших визвольних змагань. А ще повністю відсутній міжвоєнний період.

Відповідно, «підручник» з такими фактологічними помилками й тим більше глорифікацією Гітлера, яка в Україні підпадає під кримінальну відповідальність за пропаганду нацизму, не могли допустити до навчальної програми, додають у Центрі. 

Раніше ми аналізували російську маніпуляцію, мовляв, українські школярі вивчають фейкову історію. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись