Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція Українські школярі вивчають фейкову історію

Російські пропагандисти поширюють тезу про те, що для українських дітей створили фейкову історію. Такі висновки вони роблять на основі заяв російських спеціалістів, які нібито провели дослідження та з’ясували, що у понад 300 українських підручників містяться неправдиві, фейкові історичні факти. Як пишуть фактчекери зі ZMIST, які й звернули увагу на ці повідомлення, російські пропагандисти скаржаться на те, що сучасна українська навчальна система позбулася залишків радяньскої пропаганди і викладає учням реальні історичні факти.

Наприклад, у заяві міністра просвіти Росії йдеться, що українські школярі навіть “позбавлені можливості знати, що можуть пишатися спільною історією України та Росії та такими постатями як Юрій Гагарін” або ж пишатися подвигом “спільної перемоги”. “Аргумент про “неможливість знати про Юрія Гагаріна” взагалі не має сенсу, так як дві найважливіші людини в радянській космічній програмі, люди які уможливили політ Гагаріна — Корольов і Глушко, були українцями, і їм присвячені цілі розділи українських підручників історії”, — пишуть фактчекери зі ZMIST. Також в українських підручниках є розділи присвячені Другій світовій війні. Однак є розділи, які розповідають і про злочини радянської влади щодо України та українців. Наприклад, йдеться про тему Голодомору.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись