Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк По всій Україні очікують масовий ракетний обстріл між 16:00 та 16:30

Видання «Наші гроші.Львів» повідомило, що в соцмережах та месенджерах 31 березня поширили повідомлення про нібито масові ракетні удари, які очікуються у період між 16:00 та 16:30. Більшість повідомлень завершувалися словами «прийняти міри по безпеці» — це повідомлення не дає інструкцій, а сама фраза є калькою з російської «принять меры», що може свідчити про машинний переклад. Дату обстрілів у таких сповіщеннях часто не вказувалась, як і посилання на джерела. У деяких повідомлення писали, що удари завдадуть 31 березня та посилалися на СБУ, ДСНС та поліцію. Наприклад, у львівських чатах писали, що інформація отримана від «чергового УСБУ у Львівській області».

Речниця УСБУ у Львівській області Роксолана Яворська спростувала цю інформацію, зазначивши, що за результатами цієї розсилки працюватимуть працівники відділу кібербезпеки та опублікують «профілактичний» допис. «Звичайно, що це дезінформація. Офіційні повідомлення від СБУ публікуються на офіційних сторінках. Це масові інформаційні вкиди для створення паніки», — нагадала вона.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись