Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake По всій Україні очікують масовий ракетний обстріл між 16:00 та 16:30

Видання «Наші гроші.Львів» повідомило, що в соцмережах та месенджерах 31 березня поширили повідомлення про нібито масові ракетні удари, які очікуються у період між 16:00 та 16:30. Більшість повідомлень завершувалися словами «прийняти міри по безпеці» — це повідомлення не дає інструкцій, а сама фраза є калькою з російської «принять меры», що може свідчити про машинний переклад. Дату обстрілів у таких сповіщеннях часто не вказувалась, як і посилання на джерела. У деяких повідомлення писали, що удари завдадуть 31 березня та посилалися на СБУ, ДСНС та поліцію. Наприклад, у львівських чатах писали, що інформація отримана від «чергового УСБУ у Львівській області».

Речниця УСБУ у Львівській області Роксолана Яворська спростувала цю інформацію, зазначивши, що за результатами цієї розсилки працюватимуть працівники відділу кібербезпеки та опублікують «профілактичний» допис. «Звичайно, що це дезінформація. Офіційні повідомлення від СБУ публікуються на офіційних сторінках. Це масові інформаційні вкиди для створення паніки», — нагадала вона.

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join