Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Меседж Іноземці нібито масово переїжджають у Росію

Офіційна представниця МЗС РФ Марія Захарова заявила, що тисячі громадян із країн НАТО нібито штурмують російські дипломатичні представництва, намагаючись врятувати свої родини та дітей від західних урядів. Вона пояснює це як наслідок «ліберальної ідеї», яка нібито стирає межі між добром і злом, призводячи до відмови від “традиційних цінностей” і спричиняючи глибоку кризу в західному суспільстві. Однак це твердження є лише черговим проявом російської пропаганди, яка прагне створити ілюзію, що Росія є захисником «істинних» цінностей у боротьбі з нібито деградованим Заходом. 

На це звернули увагу фахівці Центру стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки. Вони наголошують, що ця риторика є одним із ключових елементів ідеології рашизму, що намагається представити Росію як останню фортецю моралі та справедливості у світі.

Реальні факти свідчать про протилежне. Зовсім небагато випадків, коли громадяни західних країн вирішують переїхати до Росії, і більшість із них мають кримінальний або інший сумнівний бекграунд. Наприклад, російські медіа активно розповсюджували історію «американця з Бостона» на ім'я Вілмер Пуелло-Мота, який нібито переїхав до Росії та навіть бере участь у так званій «спеціальній військовій операції». Хоча Пуелло-Мота дійсно існує, пропаганда замовчує той факт, що він утік до Росії через кримінальні переслідування у США. Його підозрюють у зберіганні дитячої порнографії та інших злочинах, тому його випадок не є прикладом «утечі від лібералізму», а лише черговою маніпуляцією з боку російських медіа.

Поширення таких історій має на меті дискредитувати Захід та підтримати ідею про те, що тільки в Росії можна знайти справжній притулок від «розпаду» та «аморальності», яку пропаганда приписує іншим країнам. Це частина ширшої стратегії з посилення антизахідних настроїв як у Росії, так і серед її міжнародних союзників.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись