Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Викриття Як повʼязана з Росією мережа несправжніх новинних сайтів поширює дезінформацію про майбутні вибори в США

CopyCop — це нещодавно створена мережа новинних вебсайтів, яка вже неодноразово привертала увагу медіаспільноти через свої проросійські та контроверсійні публікації, написанні з використанням штучного інтелекту. Так, розслідувачі Recorded Future в травні вже публікували звіт, у якому зазначили, що за місяць CopyCop опублікувала 19 тисяч неправдивих текстів. На початку березня ця мережа вебсайтів стала публікувати статті англійською та французькою мовами щодо низки спірних питань. Зокрема, із звинуваченнями в бік Ізраїлю у воєнних злочинах, емоційні матеріали щодо політичних дебатів в Америці щодо імміграції та репарацій за рабство, а також поширювала історії про нібито польських найманців в Україні. Новим було те, що статті брали з легальних новинних агентств і модифікували з використанням штучного інтелекту — швидше за все, ChatGPT. Recorded Future вважали, що CopyCop може бути пов’язана з російським урядом.

Згодом було опубліковано звіт від Insikt Group, який показує, що CopyCop змістила свою увагу на вибори в США 2024 року. Використовуючи штучний інтелект та неавтентичні вебсайти, CopyCop масово продукує проросійський політичний контент. Так у період з 10 по 12 травня 2024 року мережа зареєструвала 120 нових вебсайтів з метою просування новин, пов’язаних з виборами у США, дарма що контент цих вебсайтів отримав обмежене поширення в соціальних мережах.

CopyCop змістив свою увагу насамперед на президентські вибори у США 2024 року, поширюючи через відео на ютубі цільовий контент, спрямований на дискредитацію політичних лідерів Франції, України та Європейського Союзу (ЄС). Ця мережа вебсайтів використовує контент провідних новинних агентств США, Великої Британії та російських державних медіа. Протягом 24 годин після публікації оригінальних статей CopyCop вилучає, модифікує та поширює їх на тематичні вебсайти США, використовуючи понад 1000 фальшивих журналістів.

Мережа адаптувалася до нещодавніх перевірок, перемістивши свою інфраструктуру на хости, що базуються у США, що, ймовірно, зведе до мінімуму докази про зв’язки з російським урядом. Крім того, менша кількість слідів використання генеративного ШІ вказує на спробу приховати використання великих мовних моделей (LLM).

На думку Insikt Group, мережі впливу, що використовують штучний інтелект, такі як CopyCop, імовірно, стануть більш помітними напередодні виборів у США 2024 року. Існує ймовірність, що як тільки ці вебсайти випрацюють стабільний алгоритм своєї дії, CopyCop, публікуватиме більше проросійського контенту, прихованого серед великого обсягу інших медіа, що ускладнить їх ідентифікацію та аналіз. Це є доказом того, що наразі Росія, імовірно, досліджує можливості використання штучного інтелекту для розширення шляхів впливу в інформаційній війні на Україну та її країни-партнерів. Зокрема це стосується втручання у вибори в США, одному з головних постачальників військової та грошової допомоги для нашої держави.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись