Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Меседж Як російська пропаганда виправдовує вбивство британського журналіста у Краматорську

У ніч 24 серпня 2024 року російські війська завдали ракетного удару по готелю «Сапфір» у Краматорську. В цей час в ньому проживали іноземні та українські журналісти. Внаслідок ворожої атаки четверо журналістів отримали поранення, один британський медіапрацівник загинув. Згодом з повідомлення агентства Reuters з’ясувалося, що загиблим виявився їхній радник з безпеки, 38-річний британець Раян Еванс. Еванс – колишній британський військовий, який почав працювати з Reuters у 2022 році. Одразу після того, як інформація про обстріл була винесена на загал, російська пропаганда  почала поширювати маніпуляції довкола загибелі співробітника британського інформагентства, намагаючись виправдати цей злочин. Про це попередив Центр протидії дезінформації.

В своїх дописах в телеграм-каналах росіяни брешуть, що Еванс нібито був агентом британської розвідки МІ6, апелюючи до його військового минулого. Також поширюється дезінформація, нібито всі «військові інструктори з країн-членів НАТО» прибувають в Україну у статусі журналіста, а атакований готель був «місцем дислокації іноземних найманців». Насправді загиблий прибув в Україну у складі команди іноземних журналістів як цивільний радник з безпеки для репортерів, які працюють у зоні проведення бойових дій. Він вже консультував журналістів Reuters щодо безпеки в Україні, Ізраїлі та на Олімпіаді в Парижі.

Поширюючи подібні фейки, ворожа пропаганда намагається приховати свої злочини проти цивільних та представити готель в першу чергу, як «військову ціль». Завданням цілеспрямованого удару по «Сапфір» ворог прагне залякати іноземних журналістів, які приїхали в Україну та висвітлюють правду про збройну агресію Росії проти нашої держави.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись