Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Після вибуху на Рівненській АЕС нібито спалахнула пожежа з викидом радіації

Пропагандисти поширюють у соціальних мережах інформацію про те, що масовані ракетні удари по Рівненській АЕС призвели до пошкодження всіх енергоблоків та значного перевищення рівня радіації. Зокрема, розповсюджуються чутки про те, що радіаційний фон в районі АЕС нібито в багато разів перевищує допустимі норми. Однак це - фейк.

На це звернули увагу фахівці Центру стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки. Зокрема, фото пожежі, яке активно поширюється в інтернеті, було зроблене під час пожежі на складі в Ташкенті в 2023 році, а не на Рівненській АЕС. Це підтвердили журналісти видання «Район.Вараш», які провели власне розслідування. Крім того, НАЕК «Енергоатом», українська компанія, що відповідає за ядерну енергетику, офіційно спростувала ці чутки. Вони підтвердили, що жодних надзвичайних ситуацій на Рівненській АЕС не сталося, і всі атомні блоки працюють у штатному режимі, без будь-якого перевищення радіаційного фону.

Розповсюдження таких фейків служить для того, щоб посіяти паніку серед населення, викликати страх і дестабілізувати ситуацію в Україні. Подібні фейки використовуються ворогом для зменшення морального духу українців, збільшення соціальної напруги і підриву довіри до офіційних джерел інформації.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись