Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Новомова Як Росія розмиває реальність за допомогою новомови: «обстріли помсти»

Україна продовжує здійснювати повітряні атаки по російській території, називаючи метою цього знищення інфраструктури, ключової для воєнних зусиль Москви, а також відповідь на удари Росії по території України. До прикладу, 22 серпня 2024 року Міністерство оборони Росії заявляло, що росіяни відбили українську атаку та перехопили 28 безпілотників над шістьома своїми областями. Губернатор Волгоградської області говорив і про пожежу на території військового об’єкта. Це виявилося атакою Служб безпеки України на аеродром «Маринівка». Раніше мер Москви ще заявляв про «одну з наймасштабніших атак» дронів на російську столицю. Хоча українська сторона не коментувала саме відозву московського мера — в анонімних та проросійських телеграм-каналах почали стверджувати, що Україна поплатиться за свої вчинки й отримуватиме у відповідь так звані «обстріли помсти». 

Тепер у розумінні пропагандистів «обстріли помсти» — це не пряма й зовсім не ворожа атака в сторону України, а лишень спосіб розплатитися за те, що українська сторона «наважилася» атакувати російську територію в повітрі та на суходолі. 

«ЗСУ посилює інфраструктурну війну, що збільшує ризик відповідних прильотів по українських енергетичних, газових і паливних об’єктах інфраструктури. Це призведе до того, що український народ виявиться заручником ситуації. Чорна зима в Україні через це може стати наймасштабнішою катастрофою за весь час війни», — так погрожували українцям телеграм-аноніми. 

У схожих повідомленнях вчергове Україну виставляють агресором, а Росію — жертвою, яка намагається захистити саму себе. Причому, якщо Україна справді може вдаватися до обстрілів об’єктів військового призначення в Росії, то Москва гатить по всьому і ще й називає це «легітимною ціллю»: так у Кремлі віддавна розмивають кордони між цивільними та воєнними обʼєктами, дозволяючи собі обстрілювати житлові будинки, громадські заклади, дитячі садки та школи. 

Ось, до прикладу, 26 серпня 2024 року Росія завдала наймасованішого авіаобстрілу України. За оцінками Forbes Ukraine, вартість атаки становить $1,2–1,3 млрд. Росія атакувала 15 українських областей, серед іншого, під ударом опинилася Київська ГЕС. Внаслідок обстрілу є влучання та пошкодження станції, але загрози прориву дамби немає. По інших областях відомо й про загиблих та пошкодження цивільної інфраструктури. 

Коротко кажучи, окупанти цілеспрямовано займаються геноцидом українців, убиваючи їх у своїх будинках. Водночас Москва намагається себе вибілити та заперечити будь-які злочини, ховаючи це все за терміном «обстріли помсти»: нібито Кремль винятково жертва. Але задокументовані випадки російського терору показують, чим країна-терорист Росія займається насправді. 

Автор: Орест Сливенко,

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись