Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція Forbes пише, що Україна нібито створила танкову бригаду без танків

За інформацією, що поширюється в мережі пропагандистами, Forbes нібито опублікував статтю про те, що Україна створила танкову бригаду, яка має обмежену бойову готовність і практично не має танків. Утім це — маніпуляція.

На неї звернули увагу аналітики проєкту VoxCheck. Вони зʼясували, що йдеться про статтю «Ukraine Has Formed a New Tank Brigade» Девіда Екса, опубліковану 3 грудня у виданні Forbes. У ній автор пише про 5-ту окрему танкову бригаду (ОТБр). 

Він не вказує на низьку бойову готовність бригади або відсутність танків у ній. Натомість Девід Екс обговорює становище 5 ОТБр, яка була сформована у 2016 році. Він зазначає, що підрозділ існував в основному лише на папері, але недавно його почали комплектувати та навчати, про що свідчать фотографії, опубліковані 2 грудня 2023 року.

У своїй статті Екс також вказує, що західні партнери надали Україні різні танки, але на опублікованих фотографіях у соцмережах їх у бригади не видно. Проте він не стверджує, що у підрозділу взагалі немає танків, а лише вказує на відсутність інформації про те, які саме танки використовуються. Журналіст також розглядає можливі варіанти техніки, якою може бути оснащена бригада, такі як Т-72, Leopard 1 чи Abrams.

Важливо відзначити, що Екс не вживає термін «небоєздатна» для опису бригади. Навпаки, у своєму матеріалі він звертає увагу на зміни в тактиці використання танків загалом, вказуючи на їх застосування як артилерії малої дальності через наявність мінних полів та дронів. Такий підхід пов'язаний з ускладненими умовами бойових дій і застосуванням інших технологій.

5 ОТБр є частиною Корпусу резерву. У 2018 році командувач Сухопутних військ ЗСУ генерал-полковник Сергій Попко повідомив про повну комплектацію танками Т-72 5-ї окремої танкової бригади Корпусу резерву. Проте через певний період бригаду демобілізували, і тільки в лютому 2022 року її відновили. Втім, через втрати в інших бронетанкових і механізованих бригадах танки та особовий склад 5 ОТБр були використані для поповнення інших підрозділів. На сьогодні відомо, що в березні 2023 року підрозділ знову відновлено, його комплектують технікою, а особовий склад проходить навчання.

Маніпулюючи текстами іноземних медіа, пропагандисти хочуть посилити міф про небоєздатність української армії, а також розкрадання західної зброї. Це не перша їх вигадка, що стосується ЗСУ — «Детектор медіа» неодноразово спростовував й інші. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись