Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція У Чернігові через «бідність» люди нібито стоять у довгих чергах по хліб

Пропагандисти, що транслюють проросійську риторику в традиційних медіа та соціальних мережах, активно поширюють відео, на якому видно велику чергу в Чернігові по безкоштовний хліб. Мовляв, це свідчить про голод і скрутне становище людей в Україні, спричинене, зокрема, «євроінтеграцією». Однак це — маніпуляція.

На неї звернули увагу аналітики проєкту StopFake. Вони зʼясували, що відео не свідчить про «голод і біду». Насправді воно демонструє роздавання хліба людям, які взяли участь в євангельському служінні в Чернігові. Представники євангельської церкви давали хліб своїм прихожанам не через «голод», а як подарунок після богослужіння. Гуманітарна підтримка прихожан є стандартною практикою багатьох євангельських релігійних організацій у всьому світі і не свідчить про «бідність і руйнування» в країні. В акції також використовують спеціально випечений хліб із написом «Перемога» з пекарні Craft Bakery в Києві.

Поширюючи подібні маніпуляції, російська пропаганда намагається посилити свої наративи про «бідність та злидні» в Україні, які нібито спричинив «колективний Захід». Агітпроп активізувався в поширенні цього меседжу на тлі новин про початок переговорів про вступ України до Євросоюзу. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись