Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Меседж Велика Британія та Норвегія нібито штучно напружують ситуацію у Чорному морі

Російські медіа відреагували на запуск роботи нової Чорноморської коаліції дезінформаційними повідомленнями про те, що «Британія та Норвегія ескалюють ситуацію в Чорному морі». Вони стверджують, що намір міжнародної спільноти захистити цивільне судноплавство в Чорному морі від нападів російської армії — це «новий етап агресії» проти Росії. 

На меседж звернули увагу фахівці проєкту StopFake. Вони зʼясували, що нова коаліція, до якої входять Велика Британія та Норвегія, спрямована на довгострокову співпрацю і має на меті посилити військово-морську оборону України, а також покращити її здатність діяти вздовж власного узбережжя. Проте основним завданням країн-союзниць є надання допомоги Україні у відкритті торгових шляхів та забезпеченні вільного проходу цивільних суден Чорним морем. Від нової коаліції Україна отримає довгострокову підтримку, включаючи навчання, обладнання та інфраструктуру для підвищення безпеки в Чорному морі. Зокрема, 11 грудня стало відомо, що Королівський флот Великої Британії передав Збройним силам України два тралери для пошуку російських мін, а також анонсовано передання Україні Норвегією ще двох кораблів для розмінування акваторії. Аналітики StopFake нагадують, що угода про передачу ВМСУ двох тралерів Королівського флоту була підписана ще в 2021 році, до повномасштабного вторгнення Росії, і влітку 2023 року відбулася церемонія введення їх в експлуатацію.

Збільшення зони конфлікту в Чорному та Азовському морях Росія почала ще в 2014 році, намагаючись обмежити законне право України на користування своїми внутрішніми водами. Російські дії порушують норми міжнародного права, і через систематичне їх ігнорування в грудні 2023 року Росію виключили з Ради Міжнародної морської організації ООН (ІМО). 

Російські медіа навмисно неправильно тлумачать ці кроки як «ескалацію ситуації», намагаючись відокремити їх від контексту та вигідно інтерпретувати на свою користь. Все це робиться задля представлення Росії в ролі жертви.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись