Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Конспірологічні теорії Як конспірологи пояснюють події в Україні й світі: «Пастельний QAnon»

Пропагандисти роками намагаються дестабілізувати ситуацію у світі, підтримуючи різні конспірологічні рухи. Прикладом цьому є ситуація із «пастельним QAnon-ом».

QAnon, як ми писали раніше — це активний американський конспірологічний та політичний рух, який обертається навколо безпідставних тверджень анонімної особи чи осіб, відомих як Q. У своїх заявах вони стверджують, що нібито існує певна таємна організація сатаністів-канібалів, які займаються сексуальним насильством над дітьми. Мовляв, вона керує глобальним процесом торгівлі дітьми і координувала змову проти колишнього президента США Дональда Трампа.

«Пастельний QAnon» — це набір тактик і стратегій, що використовують «м'які» естетичні елементи, зокрема пастельні кольори, для залучення додаткової аудиторії до конспірологічної теорії QAnon. Це явище часто розгортається на основних платформах соціальних мереж, таких як інстаграм, фейсбук, телеграм та ютуб.

Інфлюенсери соціальних мереж, пов'язані з «пастельним QAnon-ом», акцентують увагу на аспектах теорії QAnon, які залучають материнські інстинкти, зокрема на питаннях про запобігання дитячому сексуальному насильству та торгівлі людьми. Вони використовують емоційну та заангажовану подачу, що знаходить популярність серед інфлюенсерів у сфері здоров'я, йоги та new age. Термін був введений Марком-Андре Аржантіно, дослідником із Конкордійського університету в Канаді.

Прихильники QAnon перейшли з зашифрованих сторінок і анонімних форумів на головні платформи, такі як фейсбук та інстаграм. «Пастельний QAnon» використовує їх для поширення повідомлень про «захист» дітей, торгівлю дітьми, здоров'я та інші теми. Вони слугують як приклад того, чим займається рух. Подача навмисно здійснюється за допомогою неформального стилю. Повідомлення не завжди вказують на свій стосунок до QAnon, і їхні автори часто заперечують будь-які звʼязки із рухом, але розповсюджують ті ж теорії змови, що і QAnon, Часто це робиться із використанням вже наявних популярних гештегів, які спотворюють сенс оригінальних намірів їх створення та зусилля організацій, які займаються протидію торгівлі людьми. Такою є ситуація із гештегом #SaveTheChildren (#ВрятуйДітей), який використали активісти QAnon.

«Пастельний QAnon» використовує мʼякі естетичні елементи, такі як пастельні кольори, блискучі ефекти, розмиті кольори, штрихи, ілюстрації природи, моди, макіяжу, а також мову духовних та мотиваційних цитат. Ця візуальна естетика включає елементи, знайомі цільовим групам через їх популярність у рекламі товарів та послуг, що сприяє її привабливості серед аудиторії.

Росія не лише підтримує розвиток цього руху в закордонному контексті, а й використовує його або подібні до нього тактики у своїй пропаганді. Зокрема, такий підхід було використано для створення візуальних матеріалів для торішніх протестів проти Президента України в Одесі. Тоді росіяни створили інформаційну кампанію для протестів проти віялових відключень електроенергії. 

Крім того, пропагандисти часто використовують духовні цитати у своїх матеріалах щодо агресії Росії проти України та мʼяку візуальну естетику. Це робиться задля того, щоб поширювати свої меседжі серед тих, кому звичний стиль подачі видається надто агресивним. Це також використовують російські пропагандисти, що працюють за кордоном. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись