Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція Під час рейду ЦАХАЛ знайшли копію «Майн кампфу», яку нібито залишив військовий «Азову»

Пропагандисти, що транслюють проросійську риторику в соцмережах, поширюють інформацію, нібито під час рейду ЦАХАЛ у Секторі Гази було виявлено книгу «Майн кампф» Адольфа Гітлера, яку, як стверджується, випадково залишив один із військових підрозділу «Азов», перебуваючи при цьому на лікуванні в ізраїльській клініці. Однак це — маніпуляція.

На неї звернули увагу аналітики проєкту VoxCheck. Вони зʼясували, що першоджерелом цих тверджень є російський сатиричний телеграм-канал під назвою «а вот мой яндекс кошелек» («а ось мій яндекс гаманець»). Автори каналу визначають свої публікації як «пародію і сатиру на політичну дійсність, лише перевірені фейки». Ця «новина» спочатку з'явилася на каналі 13 листопада та була поширена в інтернеті, дуже скидаючись на правдиву інформацію. Фотографія, що супроводжує цей матеріал, є скриншотом зі звернення президента Ізраїлю Іцхака Герцоґа 12 листопада 2023 року. У ньому Герцоґ заявив про те, що в особистих речах терориста з ХАМАСу на півночі Сектора Гази було виявлено книгу «Майн кампф» Адольфа Гітлера. Українські військові не мають жодного стосунку до цього інциденту.

Поширюючи подібні маніпуляції, пропагандисти хочуть виправдати російську агресію проти України та «денацифікацію». «Детектор медіа» і раніше спростовував інші пропагандистські матеріали на підтримку «денацифікації». 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись