Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Manipulation Forbes пише, що Україна нібито створила танкову бригаду без танків

За інформацією, що поширюється в мережі пропагандистами, Forbes нібито опублікував статтю про те, що Україна створила танкову бригаду, яка має обмежену бойову готовність і практично не має танків. Утім це — маніпуляція.

На неї звернули увагу аналітики проєкту VoxCheck. Вони зʼясували, що йдеться про статтю «Ukraine Has Formed a New Tank Brigade» Девіда Екса, опубліковану 3 грудня у виданні Forbes. У ній автор пише про 5-ту окрему танкову бригаду (ОТБр). 

Він не вказує на низьку бойову готовність бригади або відсутність танків у ній. Натомість Девід Екс обговорює становище 5 ОТБр, яка була сформована у 2016 році. Він зазначає, що підрозділ існував в основному лише на папері, але недавно його почали комплектувати та навчати, про що свідчать фотографії, опубліковані 2 грудня 2023 року.

У своїй статті Екс також вказує, що західні партнери надали Україні різні танки, але на опублікованих фотографіях у соцмережах їх у бригади не видно. Проте він не стверджує, що у підрозділу взагалі немає танків, а лише вказує на відсутність інформації про те, які саме танки використовуються. Журналіст також розглядає можливі варіанти техніки, якою може бути оснащена бригада, такі як Т-72, Leopard 1 чи Abrams.

Важливо відзначити, що Екс не вживає термін «небоєздатна» для опису бригади. Навпаки, у своєму матеріалі він звертає увагу на зміни в тактиці використання танків загалом, вказуючи на їх застосування як артилерії малої дальності через наявність мінних полів та дронів. Такий підхід пов'язаний з ускладненими умовами бойових дій і застосуванням інших технологій.

5 ОТБр є частиною Корпусу резерву. У 2018 році командувач Сухопутних військ ЗСУ генерал-полковник Сергій Попко повідомив про повну комплектацію танками Т-72 5-ї окремої танкової бригади Корпусу резерву. Проте через певний період бригаду демобілізували, і тільки в лютому 2022 року її відновили. Втім, через втрати в інших бронетанкових і механізованих бригадах танки та особовий склад 5 ОТБр були використані для поповнення інших підрозділів. На сьогодні відомо, що в березні 2023 року підрозділ знову відновлено, його комплектують технікою, а особовий склад проходить навчання.

Маніпулюючи текстами іноземних медіа, пропагандисти хочуть посилити міф про небоєздатність української армії, а також розкрадання західної зброї. Це не перша їх вигадка, що стосується ЗСУ — «Детектор медіа» неодноразово спростовував й інші. 

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join