Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Дві польські бригади в серпні візьмуть під контроль Захід України

Чергове продовження меседжу, що Польща нападе на Україну на заході, озвучив кремлівський пропагандист Яков Кедмі. Він зауважив, що спирається на отримані дані польської розвідки.

Інформацію заперечив у твіттері представник польських спецслужб Станіслав Жарін. Він зазначив, що це частина дезінформаційної кампанії Кремля проти Польщі.

Нагадаємо, меседж про напад Польщі з'явився ще в березні 2022 року після візиту в Україну віцепрем'єра Польщі Ярослава Качинського. У травні його активізували новими фейками. Водночас тезу про розділ між Польщею та Росією України та збереженням «нейтральної» третини України із центром в Києві російська пропаганда просуває щонайменше з 2014 року.

MythDetector додає, що політолог Яков Кедмі фігурує в «Списку Путіна», створеним «Free Russia», як людина, яка співпрацює з режимом Путіна і залучена в пропаганду російських телеканалів. З 2010-х років він частий гість телеканалів «Россия 1» и ITON.TV. Кедмі регулярно критикує Україну, звинувачує в антисемітизмі та нацизмі. Детальніше про пропагандиста.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись