Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Оновлено перелік хвороб, із якими не беруть в армію

У соціальних мережах поширюють начебто оновлений перелік захворювань, із якими призовники визнаються непридатними для служби. Фактчекери проєкту «Брехунець» зауважили, що профільні закони щодо цього не змінювалися з квітня, а внесені зміни не стосуються переліку хвороб.

Зокрема, 18 березня внесені зміни до Положення про військово-лікарську експертизу в ЗСУ. Зміни, внесені 21 квітня в закон «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» зміни, стосувалися розмежування повноважень між центральними органами виконавчої влади щодо державної політики у сфері цивільного захисту.

Перелік громадян, що не підлягають призову, визначений в статті 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію». Положення  про військово-лікарську експертизу в ЗСУ визначає  список хвороб, за наявності яких військовозобов'язаних можуть тимчасово або взагалі не взяти в армію у мирний та/або воєнний час.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись