Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Україна завдає ударів по власній культурній спадщині

Про таке повідомляють російські медіа з посиланням на повідомлення політиків. Мовляв, російська армія не має жодного стосунку до знищення культурних об’єктів — історичні будівлі умисне знищують самі українці «західною зброєю». Це — неправда. 

Експерти ЮНЕСКО і міжнародні партнери України зафіксували російські атаки на 160 культурних об’єктів: 72 релігійні об’єкти, 12 музеїв, 32 історичні будівлі, 24 будівлі для культурних заходів, 17 пам'ятників та 7 бібліотек.  Також окупанти знищили 2100 будівель закладів освіти в Україні. Три чверті знищених культурних об’єктів знаходяться у Донецькій, Харківській та Київській областях. Однак руйнування є по всій країні. На тимчасово окупованих територіях росіяни розграбовують експонати музеїв та інші культурні цінності. За інформацією Міністерства культури та інформаційної політики кількість зруйнованих об’єктів зросла до трьохсот. Факт знищення росіянами українських культурних цінностей підтвердили в Радбезі ООН під час спеціального засідання «Знищення культурної спадщини як наслідок російської агресії проти україни», проведення якого підтримали 38 країн-членів ООН. Визнали руйнування й  інші міжнародні організації та обіцяють Україні допомогу в подоланні наслідків війни. Детальніше про це пише StopFake.

Росія ж продовжує тактику заперечення умисних ракетних ударів по цивільних цілях в Україні. Також російські політики звинувачують Захід у лицемірстві, оскільки спершу нібито дають зброю для знищення культурної спадщини, а потім — кошти на її відновлення. У такий спосіб Росія намагається уникнути покарання за злочини, скоєні в Україні.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись