Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Чехія нібито намагається уникнути відповідальності за «співучасть у злочинах ЗСУ»

Прокремлівські ресурси поширюють інформацію, що Чехія відмовилася взяти участь у засіданні Ради безпеки ООН, яке ініціювала Росія, оскільки буцімто боїться відповідальності за причетність до обстрілів ЗСУ по території Росії (Бєлгороду). 

Така інформація є хибною, повідомляють фактчекери з проєкту StopFake. Міністр закордонних справ Чехії Ян Ліпавський назвав російські заяви пропагандою і додав, що Прага радо з’явиться на засіданні Радбезу ООН у разі, якщо його темою буде виведення російських військ з України. До того ж Кремль в ультимативній формі зажадав від Чехії взяти участь у засіданні, але в результаті отримав відмову.

Під час засідання Ради безпеки ООН інші країни-союзники України нагадали російським представникам, що провина за все, що відбувається, лежить лише на Росії та її нічим не спровокованій війні проти України. Під час ініційованого Росією засідання жодна з країн не виступила на підтримку Кремля, тому зустріч із тріумфу російської пропаганди перетворилася на чергові звинувачення Росії в агресії проти України. 

Агітпроп намагається перекласти відповідальність за розв’язану Росією війну в Україні на чужі плечі, а також виставити себе жертвою власної ж агресії. Крім того, цей фейк — ще одна спроба відвернути увагу від злочинів армії Росії проти мирного населення України та масових ударів по українських цивільних об’єктах. Раніше ми аналізували меседж Путіна, що Росія нібито не порушує Статуту ООН.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись