Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк У Рівному ухилянтів нібито відключають від комунальних послуг

Проросійські телеграм-канали поширюють інформацію, що в Рівному жителів будинку на вулиці Степана Бандери буцімто не будуть обслуговувати комунальники через те, що багато містян з цієї вулиці не з’явилися за повісткою до військкомату. «Оголошення» з такою інформацією начебто розмістили на дверях під’їзду однієї з рівненських багатоповерхівок. У тексті «оголошення» його автори посилаються на Закони України «Про соціальні послуги» та «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію». 

Насправді інформація з так званих «оголошень» є фейковою. Про це повідомляють фактчекери з проєкту «Без Брехні». Закон України «Про соціальні послуги» не стосується обслуговування житлових будинків комунальними підприємствами, а визначає потреби населення в соціальних послугах. Так само він не повʼязаний і з мобілізацією. У Законі України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», на який посилаються творці фейку, також немає подібних обмежень для чоловіків, які ухиляються від призову. 

У самій Рівненській обласній адміністрації вже спростували інформацію про «оголошення» і вказали на ще одну невідповідність: вулиці Грибника, на яку пропонують «з'явитися у військкомат», у Рівному немає. 

Агітпроп спекулює на темі мобілізації в Україні, створюючи подібні фейки. Граючись на чутливій для українців темі наявності світла та газу, яка стала такою внаслідок початку масованих російських обстрілів критичної інфраструктури восени 2022 року, пропагандисти сіють у суспільстві страх, непевність і сумніви

• Читайте також:  У Польщі тепер нібито роздаватимуть повістки українцям

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись