Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк В Україні нібито катастрофічна ситуація з енергетикою

У мережі поширюють інформацію, що цієї зими в Україні буде енергетична катастрофа — нібито не буде ні світла, ні тепла. Торік росіяни буцімто «майже не бомбили» енергетичні обʼєкти, а цього року — будуть. Ба більше, на додачу до потенційних обстрілів в Україні ще й нібито серйозний дефіцит електроенергії. Гроші, які давали союзники для відновлення енергосистем, буцімто розікрали головні енергетики. 

Насправді інформація про «енергетичну катастрофу» не відповідає дійсності. Наведені «факти» — неправдиві або перекручені, пишуть журналісти з проєкту «Без брехні».

По-перше, лише у вересні 2023 року Росія запустила по Україні 246 ракет, тому закиди про те, що «Україну майже не бомбили», є хибними.

По-друге, дефіцит електроенергії — незначний, оскільки за півтора місяця зими в Україні не було жодного дня з плановим відключенням світла. Тоді як у 2022 році планові відключення почалися ще в жовтні.

По-третє, жодних доказів про розкрадання грошей «головними енергетиками» немає. Це — маніпуляція болючою темою для українців.

Можна стверджувати, що цей інформаційний вкид побудований на емоційних, маніпулятивних меседжах. Поширюючи таку дезінформацію, творці фейку прагнуть залякати українців і пробудити в них відчуття ненависті до влади. Раніше ми спростовували інформацію, що в Україні нібито мали б підвищити тарифи на електроенергію для населення з 1 січня 2024 року.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись