Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake В Україні нібито катастрофічна ситуація з енергетикою

У мережі поширюють інформацію, що цієї зими в Україні буде енергетична катастрофа — нібито не буде ні світла, ні тепла. Торік росіяни буцімто «майже не бомбили» енергетичні обʼєкти, а цього року — будуть. Ба більше, на додачу до потенційних обстрілів в Україні ще й нібито серйозний дефіцит електроенергії. Гроші, які давали союзники для відновлення енергосистем, буцімто розікрали головні енергетики. 

Насправді інформація про «енергетичну катастрофу» не відповідає дійсності. Наведені «факти» — неправдиві або перекручені, пишуть журналісти з проєкту «Без брехні».

По-перше, лише у вересні 2023 року Росія запустила по Україні 246 ракет, тому закиди про те, що «Україну майже не бомбили», є хибними.

По-друге, дефіцит електроенергії — незначний, оскільки за півтора місяця зими в Україні не було жодного дня з плановим відключенням світла. Тоді як у 2022 році планові відключення почалися ще в жовтні.

По-третє, жодних доказів про розкрадання грошей «головними енергетиками» немає. Це — маніпуляція болючою темою для українців.

Можна стверджувати, що цей інформаційний вкид побудований на емоційних, маніпулятивних меседжах. Поширюючи таку дезінформацію, творці фейку прагнуть залякати українців і пробудити в них відчуття ненависті до влади. Раніше ми спростовували інформацію, що в Україні нібито мали б підвищити тарифи на електроенергію для населення з 1 січня 2024 року.

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join