Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake У Рівному ухилянтів нібито відключають від комунальних послуг

Проросійські телеграм-канали поширюють інформацію, що в Рівному жителів будинку на вулиці Степана Бандери буцімто не будуть обслуговувати комунальники через те, що багато містян з цієї вулиці не з’явилися за повісткою до військкомату. «Оголошення» з такою інформацією начебто розмістили на дверях під’їзду однієї з рівненських багатоповерхівок. У тексті «оголошення» його автори посилаються на Закони України «Про соціальні послуги» та «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію». 

Насправді інформація з так званих «оголошень» є фейковою. Про це повідомляють фактчекери з проєкту «Без Брехні». Закон України «Про соціальні послуги» не стосується обслуговування житлових будинків комунальними підприємствами, а визначає потреби населення в соціальних послугах. Так само він не повʼязаний і з мобілізацією. У Законі України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», на який посилаються творці фейку, також немає подібних обмежень для чоловіків, які ухиляються від призову. 

У самій Рівненській обласній адміністрації вже спростували інформацію про «оголошення» і вказали на ще одну невідповідність: вулиці Грибника, на яку пропонують «з'явитися у військкомат», у Рівному немає. 

Агітпроп спекулює на темі мобілізації в Україні, створюючи подібні фейки. Граючись на чутливій для українців темі наявності світла та газу, яка стала такою внаслідок початку масованих російських обстрілів критичної інфраструктури восени 2022 року, пропагандисти сіють у суспільстві страх, непевність і сумніви

• Читайте також:  У Польщі тепер нібито роздаватимуть повістки українцям

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join