Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Британці з радістю приймали в себе українських біженців, однак розгубили ентузіазм.

Російські медіа поширюють інформацію, що «британці втомилися від українських біженців та хочуть їх вигнати». Мовляв, тепер вони масово просять українців шукати інше житло чи їхати. Однак це — неправда. Як розповіла в інтерв’ю Суспільному Мелінда Сіммонс, посолка Великої Британії в Україні, зараз кількість британців, охочих прийняти українців, значно перевищує кількість людей, які шукають притулку в Британії. Наразі працюють дві програми захисту тих, хто залишив Україну через розв’язану Росією війну. За цими програмами Британія видала українцям вже понад 130 тисяч віз. Українців приймають британські родини, які зареєстровані в програмі, й зараз основні зусилля працівників програм спрямовані на те, щоб підібрати максимально схожі на інтересами і потребами сім’ї для забезпечення комфортного перебування.

Нагадаємо, це не перша спроба російських медіа маніпулювати та поширювати фейки щодо допомоги українським біженцям за кордоном. Раніше розповсюджували фейки про примусові виселення українців у Болгарії, Латвії, про примусову депортацію українських біженців з ЄС для мобілізації. Численні фейки поширювали й щодо фінансової допомоги українцям, що перебувають за кордоном (зокрема в Німеччині й Італії). У такий спосіб росіяни намагаються спричинити конфлікти та налаштувати іноземних громадян проти українських біженців. Також це спроба дискредитації країн-союзників у очах українців, бо інформація про “погане ставлення до співвітчизників” не покращує ставлення до цих країн.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись