Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція У Лисичанську чекають на російську армію.

Кремлівські ЗМІ поширюють інформацію про те, що нібито всі мешканці українського Лисичанська мріють про прихід Росії та з нетерпінням чекають цього. Як пише StopFake, у своїх повідомленнях кремлівські ЗМІ посилаються на репортаж французького каналу «France 2» із зони бойових дій у Лисичанську. На думку пропагандистів з RT та інших прокремлівських ресурсів, «більшість жителів Лисичанська налаштовані до ЗСУ вороже і чекають на російську армію». Проте це — маніпуляція.

Насправді у репортажі телеканалу «France 2», на який посилаються кремлівські ЗМІ, йшлося не про всіх мешканців Лисичанська, а лише про більшу частину тих, хто залишився в місті, і з ким журналістам вдалося поспілкуватися. Зі 100 000 мешканців Лисичанська наразі у місті залишається всього 15 000 осіб, більшість з яких, за твердженням авторів репортажу, нібито чекають на прихід Росії. Решта жителів евакуювалася до інших населених пунктів України, в яких немає бойових дій. Детальніше.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись