Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Україна відправить на фронт школярів та студентів.

Таку тезу поширили російські пропагандистські ЗМІ. Мовляв, наразі в Збройних силах України є дефіцит живої сили та непоправний дефіцит особового складу, тому київський режим змушений жертвувати молодим поколінням українців й відправляти на фронт школярів. У своїх заявах російські ЗМІ посилаються нібито на слова українського президента Володимира Зеленського. Однак це — неправда. Україна не відправляє на фронт школярів. Російські ЗМІ вирвали із контексту цитату Зеленського, обрізали її, додали до його висловлювання меседж «про плачевний стан української армії», та отримали маніпуляційну статтю про «необхідність для України відправляти на фронт дітей». 

Як пише StopFake, президент Зеленський справді повідомив про наміри України змінити підхід до призову до армії у рамках реформи безпеки країни. Цю ідею обговорюватимуть із громадськістю лише після закінчення війни. Поки ні про яку «мобілізацію школярів для відправки на фронт» не йдеться. Нагадаємо, раніше пропаганда поширювала фейк про те, що нібито МОН наказало керівникам закладів освіти скласти списки випускників призовного віку з характеристиками оцінки військово-патріотичного виховання.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись