Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Брехня про те, що польський військовий з Інтернаціонального легіону вбив свою дружину та її «коханця-українця»

Російські ресурси поширюють відеосюжет від імені Euronews про трагічну історію, яка нібито сталася в Польщі. Так, у відео йдеться, що 2 жовтня 2024 року польський військовий з Інтернаціонального легіону начебто вбив свою дружину та її «коханця-українця», а згодом підпалив власну квартиру та скоїв самогубство. 

Однак ця інформація не відповідає дійсності. Про це повідомляють у проєкті StopFake. Пропагандисти підробили відеосюжет Euronews на цю тему. Адже такого ролика немає ні на сайті, ні в жодній з соціальних мереж видання. Також інформацію про цей інцидент не вдалося знайти в жодному з польських видань, ні в місцевій групі села Хохлув, де нібито розгорталися відповідні події. У цьому невеликому туристичному містечку проживає всього 1200 осіб, тож подвійне вбивство та підпал житла не могли залишитися непоміченими. Проте відсутність обговорень цієї події в досить активній місцевій групі додатково свідчить про те, що ця «новина» повністю вигадана.

Зрештою, «новина» про побутове вбивство на тлі ревнощів у Польщі не відповідає звичному редакційному контенту на Euronews, де зазвичай повідомляють лише про значущі для Європи та світу події.

Подібними вкидами російські пропагандисти намагаються принизити українських біженців за кордоном і погіршити польсько-українські взаємини.

Сфабриковані ж сюжети від імені Euronews пропагандисти поширюють уже не вперше. Раніше ми документували схожі вкиди:

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись