Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Дезінформація на західну авдиторію про те, що «Хезболла» обстріляла Ізраїль снарядами з підписом Зеленського

У польському проросійському телеграм-каналі поширили інформацію, що «Хезболла» вдарила по Ізраїлю «ракетами», нібито підписаними президентом України Володимиром Зеленським. Уламок 155-міліметрового артилерійського снаряда, знайденого на околицях ізраїльського міста Хайфа, нібито містить підпис Зеленського. Повідомляючи це, пропагандисти посилаються на «місцеві ЗМІ», зокрема The Jerusalem Post. 

У відповідному дописі додають, що раніше Зеленський відвідав військовий боєприпасний завод в американському місті Скрентон, де оглянув роботу військово-промислового комплексу та закликав збільшити постачання боєприпасів в Україну. Водночас, як повідомляють пропагандисти, з цього заводу боєприпаси безпосередньо надходили на склад «Хезболли» або були перепродані українською стороною.

Скриншот із польського проросійського телеграм-каналу

Насправді не має жодних реальних доказів того, що «Хезболла» обстріляла Ізраїль снарядами з підписом Зеленського. Президент України дійсно побував на Скрентонському армійському боєприпасному заводі у вересні 2024 року під час візиту до США й залишив свій підпис на деяких снарядах. Однак ці боєприпаси не могли потрапити до «Хезболли», адже потужності заводу в Скрентоні повністю завантажені під потреби України.

Зрештою, видання The Jerusalem Post, на яке посилаються пропагандисти, ні на своєму сайті, ні у своїх соціальних мережах не повідомляло про обстріл «Хезболлою» Ізраїлю снарядами з підписом Зеленського.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись