Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Росіяни дезінформують, що в Умані хасиди викинули прапор України на сміття

Після прибуття паломників з Ізраїлю до України для святкування єврейського Нового року Рош га-Шана, російські ресурси поширювали в мережі відео, на якому кілька хасидів нібито зривали прапори України з флагштока та викидали їх у сміття. Натомість вони встановлювали прапор Ізраїлю. А в кінці відео чоловік, який кинув український прапор у бак для сміття, російською мовою сказав: «Це Ізраїль, дитинко».

Насправді це відео було зняте не в Україні й ніяк не пов’язане зі святкуванням Рош га-Шана паломниками в Умані. Про це повідомляють у проєкті StopFake. За допомогою зворотного пошуку зображення в Yandex вдалося встановити, що це відео поширювали в мережі як мінімум із червня 2022 року. Відео публікували переважно російські пропагандистські ресурси, а також анонімні телеграм-канали. На багатьох ресурсах, де з’явилося це відео, стверджували, що його зняли в Ізраїлі, де місцеві жителі, незадоволені наявністю українських прапорів на вулицях, замінювали їх на ізраїльську символіку.

Скриншот із пропагандистського ресурсу

Подібні фейки про антисемітизм українців чи навмисне погане ставлення євреїв до українців ― не рідкість. Раніше ми аналізували російський дезінформаційний меседж, мовляв, Україна влаштувала «єврейський погром» у Дагестані

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись