Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake Росіяни дезінформують, що в Умані хасиди викинули прапор України на сміття

Після прибуття паломників з Ізраїлю до України для святкування єврейського Нового року Рош га-Шана, російські ресурси поширювали в мережі відео, на якому кілька хасидів нібито зривали прапори України з флагштока та викидали їх у сміття. Натомість вони встановлювали прапор Ізраїлю. А в кінці відео чоловік, який кинув український прапор у бак для сміття, російською мовою сказав: «Це Ізраїль, дитинко».

Насправді це відео було зняте не в Україні й ніяк не пов’язане зі святкуванням Рош га-Шана паломниками в Умані. Про це повідомляють у проєкті StopFake. За допомогою зворотного пошуку зображення в Yandex вдалося встановити, що це відео поширювали в мережі як мінімум із червня 2022 року. Відео публікували переважно російські пропагандистські ресурси, а також анонімні телеграм-канали. На багатьох ресурсах, де з’явилося це відео, стверджували, що його зняли в Ізраїлі, де місцеві жителі, незадоволені наявністю українських прапорів на вулицях, замінювали їх на ізраїльську символіку.

Скриншот із пропагандистського ресурсу

Подібні фейки про антисемітизм українців чи навмисне погане ставлення євреїв до українців ― не рідкість. Раніше ми аналізували російський дезінформаційний меседж, мовляв, Україна влаштувала «єврейський погром» у Дагестані

Author: Віталій Михайлів,

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join