Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція Більшість країн підтримують Путіна у війні проти України

Про таке пишуть російські та проросійські інформаційні ресурси з посиланням на матеріали американського видання Newsweek. Мовляв, чимало країн засудили дії Заходу та підтримали позицію російського президента щодо «ситуації» в Україні. Це — маніпуляція. 

У статті Newsweek немає жодної згадки про те, що більшість країн зайняли бік Росії у війні проти України. Автор матеріалу пише про те, що різні країни світу виходять зі свого порядку денного та власних інтересів у контексті реагування на війну Тому вони не завжди повністю розділяють підхід США та ЄС. Багато країн, наприклад, виступають за «дипломатичне врегулювання» конфлікту, проте не обов'язково стають на бік Росії у цій війні.

Як пише StopFake, стаття Деніела ДеПетріса опублікована у розділі «Думки», отже думку автора також необов'язково поділяє видання Newsweek. Автор наголошує, що попри те, що події в Україні є жорстокими, кожна країна переслідує передусім свої геополітичні інтереси та не завжди повністю поділяє «підхід Заходу». У статті не йдеться, що «більшість країн почали підтримувати Путіна». Пропагандисти спотворили думку, що окремі країни не хочуть цілком втрачати зв’язки з Росією й представили її як підтримку Путіна.

Російська пропаганда систематично маніпулює спотвореними цитатами медіа чи політиків. У такий спосіб вони видають бажане за дійсне. Раніше пропагандисти писали, що Зеленського підтримують ті ж країни, що підтримували Гітлера.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись