Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Бійців спецпідрозділу «Кракен» нібито відправляють у Закарпатську область для посилення там мобілізації

Проросійські ресурси поширюють інформацію, що спецпризначенці підрозділу «Кракен» Міноборони України нібито будуть відправлені на Закарпаття, щоб посилити мобілізацію тамтешніх чоловіків. Крім того, окремим завданням для бійців нібито буде ловити й катувати угорців, а потім і їх теж мобілізовувати. Як доказ пропагандисти прикріплюють «скриншоти листування» двох бійців «Кракена». Це ніщо інше, як фейк. 

Фахівці з Центру протидії дезінформації вирішили дослідити цей кейс. Вони звернулися до Головного управління розвідки України із запитом підтвердити або спростувати «новину». Там із відповіддю не забарилися — у ГУР кажуть, що поширювана російськими пропагандистами інформація є неправдивою. Сьогодні бійці спецпідрозділу «Кракен» перебувають у зоні бойових дій. Там вони виконують поставлені вищим військово-політичним керівництвом країни завдання, які сприяють деокупації українських територій від російських військ. 

Поширюючи таку дезінформацію, агітпроп намагається дискредитувати мобілізаційний процес в Україні та спецпідрозділ «Кракен», а також просунути меседж, що Україна нібито прагне знищити етнічних угорців, тож масово набирає їх до армії. Раніше ми спростовували інформацію, що НАТО нібито може залучати батальйони «Азов» і «Кракен» для придушення протестів у Франції.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись