Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція Україна може вступити до НАТО «в обмін на території»

Прокремлівські ресурси поширюють інформацію, що Україні нібито запропонували вступити до Північноатлантичного альянсу «в обмін на відмову» від Криму, Донецької, Луганської, Запорізької та Херсонської областей. Пропагандисти посилаються на слова колишнього генсека НАТО Андерса Фога Расмуссена, який нібито зробив таку пропозицію, зважаючи на «провал контрнаступу ЗСУ». Втім це — маніпуляція. 

Цей кейс розібрали фактчекери проєкту StopFake. Вони зʼясували, що Расмуссен справді просував ідею вступу України до НАТО без окупованих територій. Проте при цьому він не закликав Україну відмовитися від тих територій, а мав на увазі дещо інше. На його думку, швидке входження країни до НАТО допоможе убезпечитися від нових проявів агресії Росії на підконтрольних Україні територіях, позаяк на них буде поширюватися Стаття 5 Північноатлантичного договору про колективну оборону. Тобто вторгнення російських військ у ці зони означатиме напад на НАТО, і відповідь буде негайною. У випадку швидкого вступу України до НАТО також можна буде вивільнити додаткові українські сили оборони, які, наприклад, зараз перебувають на кордоні з Білоруссю, та направити їх деокуповувати захоплені росіянами території. 

Андерс Фог Расмуссен також пригадував, що існує схожий історичний прецедент. У 1955 році Західна Німеччина приєдналася до НАТО, і Стаття 5 поширилася на її території. Водночас вона не поширювалася на Східну Німеччину, яка тоді перебувала під окупацією СРСР. 

Агітпроп намагається деморалізувати українське суспільство подібними маніпуляціями та заявити, що Україна буцімто неспроможна деокупувати захоплені російськими військами території. Раніше ми спростовували інформацію, буцімто НАТО готується до поразки України та окупації західної частини українських територій.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись