Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Україна нібито почала мінування територій на кордоні з Угорщиною

Пропагандистські ресурси почали поширювати відеоролик, у якому невідомий чоловік у формі Збройних сил України «попереджає» мешканців Закарпатської області, що йому та іншим військовим буцімто дали наказ почати мінувати прикордонні території, що межують з Угорщиною. Це — фейк. 

Інформацію проаналізували експерти з Центру протидії дезінформації. Вони звернулися із запитом до Державної прикордонної служби України прокоментувати відеоролик. Там відповіли, що інформація, згадана в записі, не відповідає дійсності. Імовірно, заволодівши формою ЗСУ в результаті одного з боїв на фронті, росіяни вирішили скористатися цим і створити фейкове відео. 

У такий спосіб агітпроп намагається посіяти паніку серед цивільного населення Закарпаття та вдається до однієї з тактик пропаганди: використовує страх, непевність та сумніви задля досягнення цієї цілі. Раніше ми спростовували інформацію, буцімто дружина заступника міністра внутрішніх справ перетнула українсько-угорський кордон із 13 мільйонами доларів.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись