Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Багато військових «не виявили бажання» повертатися в Україну після вишколу у Великій Британії

Таку інформацію поширили у соціальних мережах, зокрема у телеграм-каналах, які транслюють прокремлівську риторику. У повідомленнях ідеться, що нібито чимало військових не виявили бажання повертатися в Україну після вишколу у Великій Британії, водночас деякі навіть спробували втекти. Крім того, автори повідомлень стверджують, нібито лише 20% українських військових успішно склали іспити протягом вишколу у Великій Британії. Як доказ автори посилаються на матеріал видання «The Guardian». Це — неправда. 

На кейс звернули увагу фахівці проєкту VoxCheck, які визначили, що у матеріалі «The Guardian» немає згадок про дезертирство військових, небажання повертатися додому та про погані результати навчань. У матеріалі «The Guardian», який опублікували 27 березня, зазначено, що українські екіпажі, які проходили навчання на танках «Challenger 2»  у Великій Британії, повернулися додому. 

Нагадаємо, раніше «Детектор медіа» спростовував фейк, у якому йшлося, що на військовий вишкіл у Велику Британію українські військові прибули спільно зі своїми дружинами, та пояснював кейс про нібито заборону українським військовим від Заходу користуватися технікою, зокрема й танками «Challenger 2». Також ми спростували фейк, у якому пропагандисти стверджували, що в Україні «викопали рів на кордоні з Молдовою, аби зупинити втечу чоловіків від мобілізації».

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись