Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Меседж Зеленський «захопив церковну владу в Україні»

Таку тезу поширили у соціальних мережах, зокрема у телеграм-каналах, які транслюють прокремлівську риторику. У повідомленнях ідеться, що Зеленський почав останній «наступ на православ’я». Мовляв, «напад» на Києво-Печерську лавру та виселення священників свідчить про «сатаністські погляди української влади». 

За кейс взялися фахівці проєкту EU vs Disinfo, які пояснюють, що тема православної церкви в Україні загострилася після накладення на УПЦ МП санкцій Радою національної безпеки і оборони України, а також після розірвання права оренди частини приміщень Києво-Печерської лаври й низки обшуків і кримінальних справ проти священників. Російська пропаганда вважає такі дії України незаконними, однак не зважає на те, що загалом не має права втручатися у справи іншої суверенної держави. 

Україна «не захоплює» Києво-Печерську лавру, адже це завжди була державна власність. У 2013 році уряд Азарова передав приміщення Лаври в оренду УПЦ МП. Однак у 2022 році спеціальна комісія виявила, що УПЦ МП порушує умови договору оренди. Наприклад, на території Лаври велося незаконне будівництво та реконструкція історичних пам’яток. 

У такий спосіб пропаганда намагається переконати своїх споживачів у тому, що дії України суперечать релігійним канонам, а тому варто мобілізуватися й зі зброєю рятувати «канонічну православну церкву».

29 березня 2023 року закінчилася дія Договору про оренду приміщень між Національним заповідником «Києво-Печерська лавра» та УПЦ МП. Представництво УПЦ МП має залишити Лавру, проте священнослужителі церкви відмовились виконувати рішення Мінкульту. 30 березня представники УПЦ МП провели у Лаврі богослужіння, яке транслювалося у прямому етері у соцмережах. Митрополит УПЦ МП Павло  поводився агресивно і погрожував побити палицею журналіста.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись