Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Message Зеленський «захопив церковну владу в Україні»

Таку тезу поширили у соціальних мережах, зокрема у телеграм-каналах, які транслюють прокремлівську риторику. У повідомленнях ідеться, що Зеленський почав останній «наступ на православ’я». Мовляв, «напад» на Києво-Печерську лавру та виселення священників свідчить про «сатаністські погляди української влади». 

За кейс взялися фахівці проєкту EU vs Disinfo, які пояснюють, що тема православної церкви в Україні загострилася після накладення на УПЦ МП санкцій Радою національної безпеки і оборони України, а також після розірвання права оренди частини приміщень Києво-Печерської лаври й низки обшуків і кримінальних справ проти священників. Російська пропаганда вважає такі дії України незаконними, однак не зважає на те, що загалом не має права втручатися у справи іншої суверенної держави. 

Україна «не захоплює» Києво-Печерську лавру, адже це завжди була державна власність. У 2013 році уряд Азарова передав приміщення Лаври в оренду УПЦ МП. Однак у 2022 році спеціальна комісія виявила, що УПЦ МП порушує умови договору оренди. Наприклад, на території Лаври велося незаконне будівництво та реконструкція історичних пам’яток. 

У такий спосіб пропаганда намагається переконати своїх споживачів у тому, що дії України суперечать релігійним канонам, а тому варто мобілізуватися й зі зброєю рятувати «канонічну православну церкву».

29 березня 2023 року закінчилася дія Договору про оренду приміщень між Національним заповідником «Києво-Печерська лавра» та УПЦ МП. Представництво УПЦ МП має залишити Лавру, проте священнослужителі церкви відмовились виконувати рішення Мінкульту. 30 березня представники УПЦ МП провели у Лаврі богослужіння, яке транслювалося у прямому етері у соцмережах. Митрополит УПЦ МП Павло  поводився агресивно і погрожував побити палицею журналіста.

Author: Орест Сливенко,

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join