Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake Багато військових «не виявили бажання» повертатися в Україну після вишколу у Великій Британії

Таку інформацію поширили у соціальних мережах, зокрема у телеграм-каналах, які транслюють прокремлівську риторику. У повідомленнях ідеться, що нібито чимало військових не виявили бажання повертатися в Україну після вишколу у Великій Британії, водночас деякі навіть спробували втекти. Крім того, автори повідомлень стверджують, нібито лише 20% українських військових успішно склали іспити протягом вишколу у Великій Британії. Як доказ автори посилаються на матеріал видання «The Guardian». Це — неправда. 

На кейс звернули увагу фахівці проєкту VoxCheck, які визначили, що у матеріалі «The Guardian» немає згадок про дезертирство військових, небажання повертатися додому та про погані результати навчань. У матеріалі «The Guardian», який опублікували 27 березня, зазначено, що українські екіпажі, які проходили навчання на танках «Challenger 2»  у Великій Британії, повернулися додому. 

Нагадаємо, раніше «Детектор медіа» спростовував фейк, у якому йшлося, що на військовий вишкіл у Велику Британію українські військові прибули спільно зі своїми дружинами, та пояснював кейс про нібито заборону українським військовим від Заходу користуватися технікою, зокрема й танками «Challenger 2». Також ми спростували фейк, у якому пропагандисти стверджували, що в Україні «викопали рів на кордоні з Молдовою, аби зупинити втечу чоловіків від мобілізації».

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join