Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція Американці звинуватили США та Україну в крадіжці 40 мільярдів доларів.

Російські медіа активно поширюють новину про те, що американці звинуватили США та Україну в крадіжці 40 мільярдів доларів в межах воєнної допомоги. Зокрема, про це написало видання РИА-новости. У повідомленнях йдеться про те, що під новиною про виділення нового траншу допомоги американці запитують у влади, куди ділись попередньо виділені гроші? Також американців під цим постом ніби-то хвилює питання використання коштів платників податків і фінансової відповідальності за дії уряду. Коментарі анонімних користувачів російська пропаганда перетворила на гучні заголовки на зразок: "Куди поділись кошти?", "Українці надто швидко потратили попередні 40 мільярдів!" тощо. Проте, все це — маніпуляція.

Як пише StopFake, насправді новини зробили на основі коментарів семи анонімних користувачів соціальної мережі Twitter. Їх автори не є лідерами думок, експертами чи аналітиками. Окрім того, коментарі були додані майже одночасно, що є ознакою діяльності ботів. Тому, очевидно, що така думка не може достовірно відображати погляди американців. Цей прийом російські медіа часто використовують для штучного створення новин та введення в оману читачів. Власне, це не вперше російська пропаганда намагається дискредитувати допомогу США Україні. Раніше ми писали як аналогічні спроби робили на основі вирваних з контексту цитат статті, опублікованої у The Wall Street Journal. Так само протягом тижня пропаганда використовувала коментарі окремих користувачів соцмереж з Франції та Німеччини для поширення ідеї, що громадяни цих країн не підтримують та "не люблять" Україну.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись