Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Скадовську, що на Херсонщині, загрожує епідемія сибірської виразки.

Військові Росії залякують мешканців тимчасово окупованого Скадовська на Херсонщині загрозою поширення у місті сибірської виразки. Однак це – неправда. Як пише Суспільне, повідомлення спростував заступник голови Херсонської обласної ради Юрій Соболєвський. "Усі місця захоронення небезпечної виразки були законсервовані, постійно оглядалися, про що складали акт. Цим займалася держпродспоживслужба. Ситуація була повністю контрольована. Яка вона зараз не знаємо, наша служба не має доступу до захоронень. Але якщо військові РФ нічого не пошкодять, то нашому населенню нічого не загрожує", – говорить Соболєвський. Міський голова Скадовська Олександр Яковлєв також спростовує фейк – скотомогильник перебуває поза територією міста, ніяких дій, що можуть його пошкодити, не проводиться.

"Він абсолютно безпечний, оскільки був зареєстрований і мав відповідний догляд. Всі ці роки скотомогильник не являв собою небезпеки ні для кого. Я зв'язувався з керівником організації, де могильник знаходиться, з ним все нормально", – розповів Яковлєв. Це уже не перша спроба залякати мешканців окупованих територій та всієї України поширенням інфекційних хвороб. Щоразу використовується одна й та ж технологія – спочатку йдеться про ситуацію в одному місті, далі поступово поширюється на інші міста, створюючи імітацію розвитку епідемії та підсилюючи панічні настрої людей. Раніше ми розповідали про таку саму технологію поширення фейків про холеру в українських містах, зокрема в Одесі, Києві, Миколаєві, Бердянську, Білій Церкві тощо. Також ми вже спростовували й інформацію щодо поширення чуми в Одесі. Не виключено, що Росія продовжить такі ж інформаційні операції щодо спалахів фейкових інфекцій, відволікаючи увагу від реальних проблем на окупованих територіях.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись