Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Діти, які народилися на окупованих територіях після 24 лютого, та діти-сироти, які там проживають, автоматично отримають громадянство Росії.

Російські окупанти поширюють інформацію про те, що діти, народжені після 24 лютого, та діти-сироти на території тимчасово окупованих територіях Херсонської та Запорізької областей автоматично отримають громадянтво Росії. При цьому посилаються на слова так званого "замголови Херсонської ВЦА" Кирила Стремоусова. Фейк спростували українські чиновники. "Ми не визнаємо ці документи, як би там що не відбувалося. Якщо він [дитина] буде народжений у Херсоні, то він буде громадянином України. І після закінчення бойових дій отримає документ, українське свідоцтво про народження", — сказав законний голова Херсонської обласної ради Олександр Самойленко.

Такі ідеї окупантів він називає популізмом і пропагандою. "Яким чином це документувати? У всіх цих дітей [сиріт] є свідоцтва про народження. Будуть намагатися вони дати їм свідоцтва про народження, де записано місце народження — Херсонська область Російської Федерації? Але ж такого не існує... Жодні з таких так званих документів не матимуть юридичної сили", — зазначив чиновник. Нагадємо, що на окупованих територіях Росія намагається видати свої паспорти й повнолітнім громадянам. Зокрема, пропаганда продукує фейки й про кількість виданих російських паспортів, називаючи захмарні цифри.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись