Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція . 16 мільйонів тонн пшениці, що експортує Україна, не вплине на світ та не може викликати голод в країнах Азії та Африки.

Російські ЗМІ постійно спекулюють темою продовольчої кризи, про яку попереджають всі світові міжнародні організації. Найчастіше вони пишуть, що Україна сама блокує порти , і тому не вивозить зерно до країн, які зазвичай купують українську сільгосппродукцію. Чи стверджують, що Україна продає своє зерно в обмін на зброю, чи вивозить зерно в Єропу аби створити штучний голод в самій Україні. Але з’явилася нова теза – української пшениці взагалі мало, тому відсутність експорту не може вплинути на більшість людей в світі .

Наприклад, по це пишуть в телеграм-каналах Соловьйова та інших пропагандистів. Насправді, це маніпуляція. По-перше, 16 мільйонів тонн, про які пишуть російськи пропагандисти – це лише приблизний рівень експорту пшениці. Але Україна експортує не лише пшеницю – загалом у 2020/2021 році держава експортувала майже 60 мільйонів тонн зернових. І серед них – ячмінь, бобові, кукурудза, різна мука та олія. І Україна зараз не може вивезти всю цю продукцію до Азії та Африки через блокування портів Росією.

По-друге, Україна мала зручні транспортні зв’язки з тими країнами, до яких поставляла зернові, і через це вони були дешевші. Зараз, через неможливість доставити їх туди саме з України, вони дорожчають – і тому країни вимушені закупати їх менше. Є декілька країн, у тому числі Єгипет, Ліван, які на чверть залежать від поставок зернових з України. Загалом цифри таки: 25 мільйонів тонн кукурудзи та пшениці є еквівалентом річного споживання усіх найменш розвинутих економік світу. І саме Україна задовольняла потреби цих крайїн в зернових. До того ж, останні роки були в багатьох країнах засушливі, тому виробництво зернових взагалі скоротилося – і це може призвести до голоду в бідніших країнах світу, і українське зерно зараз вкрай потрібно цим країнам.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись