Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Українські військові, яких «заблокували» на заводі «Азот», утримують заручників.

Таку тезу поширюють прокремлівські пропагандистські ЗМІ посилаючись на Міноборони Росії. У повідомленнях йдеться, що російські загарбники нібито «заблокували 300-400 українських військових» на території заводу «Азот» у Сєвєродонецьку. Також російські ЗМІ стверджують, що бійці ЗСУ «тримають заручників» на заводі, а також «ведуть переговори щодо здачі в полон» окупантам. Проте це — неправда.

Насправді, як пишуть фактчекери зі StopFake, Збройні Сили України продовжують контролювати промзону та завод хімічної промисловості «Азот» у Сєвєродонецьку на Луганщині. Також ЗСУ не тримають заручників, — люди ховаються в бомбосховищах заводу від безперервних російських обстрілів. За словами голови Луганської ОВА Сергія Гайдая, Росія не змогла встановити «швидкий та легкий» контроль над містом, як анонсувала. Гайдай також спростував інформацію про те, що «українські військові заблоковані на заводі та хочуть у полон». «Інформація про блокування заводу “Азот” — повна брехня, яку розповсюджують російські пропагандисти. Решта “деталей” — хвора фантазія Родіона Мірошника, – колаборанта. Наші тримають промзону Сєверодонецька та знищують росармію у місті», — заявив Гайдай.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись