Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк . Бійці «Азову» розіп’яли та спалили живцем «ополченця».

Соцмережами знову шириться фейк, який вже неодноразово був спростований – про «розп’яття бійця ЛНР військовими батальйону «Азов». На це звернув увагу проєкт VoxCheck

Це відео, на якому начебто розпинають та підпалюють людину, існує з 2015 року. Тоді російськи медіа поширили це відео з посиланням на угрупування «Кібер Беркут» - російську або проросійську хакерську групу, яка начебто отримала це відео від самих бійців «Азова». Як зазначає видання, жодних підтверджень ані реальності цього відео, ані того, що на відео – бійці «Азову», не існує. Більше того, на відео взагалі не можливо ідентифікувати людей чи підтвердити, що це не постановочне відео.

При цьому сам «Кібер Беркут» неодноразово поширював створені цим угрупуванням фейки – неіснуючі накази, документи, підроблені відео та фото які начебто отримали, зламавши українські сайти. Сам полк «Азов» повідомляв ще у 2015 році, що не має жодного відношення до цього відео. Окрім того, навіть самі російські ЗМІ, що поширювали це відео, писали, що не існує доказів справжності цього відео. Але після початку масованої інформаційної кампанії проти «Азову» в російських медіа з початку 2022 року цей фейк знов активно поширюють – і вже без приписки «неперевірене відео».

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись