Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк . Петро І лише повертав землі Російській імперії, а не нападав на сусідів та не вів загарбницьких війн.

Фейк про «Росію, яка за свою історію ні на кого не нападала», який постійно озвучує Путін, патріарх Кирило та інші представники РФ, отримав нову модифікацію. Тепер начебто Петро І, як заявив Путін, лише «повертав російські землі», а не захоплював території інших держав. «Ось Петро Перший Північну війну 21 рік вів. Здавалося б, воював зі Швецією, щось там відбирав… Нічого він не відбирав, він повертав! Так і є. Все Приладожжя, там, де Петербург заснований. Коли він заклав нову столицю, жодна з країн Європи не визнавала цієї території за Росією, всі визнавали її за Швецією. А там споконвіку поряд з фіно-угорськими народами жили слов’яни, причому ця територія перебувала під контролем Російської держави. Те саме і в західному напрямку, це стосується Нарви, його перших походів. Чого поліз туди? Повертав і зміцнював – ось що робив. Судячи з усього, на нашу долю теж випало повертати і зміцнювати».

Насправді, Петро І під час Північної війни, про яку говорив Путін, не тільки повернув частину земель Росії (це дійсно так, оскільки вони були втрачені після поразки в попередній війні зі Швецією), але й захопив ще територію сучасної Естонії та частину сучасної Латвії, які ніколи не належали Московській державі. Більше того, слов’яни, які жили в Приладожжі, не були корінним населенням цих земель – вони самі захопили їх, просто раніше.

Цю маніпуляцію та відверту брехню Путін знову використовує для того, аби переконати електорат, що війна проти України – це не загарбницька війна, а лише відновлення історичної справедливості. Але апелювати до подій, які відбувалися у XVII-XVIII сторіччі, просто не має сенсу – з тих пір будь-які країни багато разів міняли кордони і після Другої Світової війни архітектура світової безпеки трималася на тому, що країни не намагаються знову силою переділити кордони чи повернути колишні землі до складу власної держави.

Детальніше пор історію Північної війни можна прочитати тут.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись