Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк ЗСУ підірвали останній міст, що зв’язує Сєвєродонецьк та Лисичанськ.

Російські ЗМІ масово поширюють фейк про те, що начебто ЗСУ підірвали останній міст, що пов’язує Сєвєродонецьк з Лисичанськом. Це – фейк, оскільки багато тижнів саме російські окупанти прицільно руйнували мости крізь Сіверський Донець. Про це неодноразово повідомляв і голова ЦВА Луганської області Сергій Гайдай, і інші офіційні джерела.

Насправді, ці два міста пов1язували три моста. Два з них вже зруйновані російською артилерією, чи залишається третій цілим наразі невідомо –але в Сєвєродонецьку залишаються і цивільні, в частина військових ЗСУ, для яких цей міст є важливим зв’язком та дорогою для евакуації. І саме росіяни руйнують шляхи відступу військових та евакуації людей – про це також повідомив американський Інститут вивчення війни.

З іншого боку, намагання росіян зруйнувати мости через річку – нелогічні, вважають дослідники: «Російські війська повинні прагнути захопити мости, а не руйнувати їх, оскільки у них є проблеми з форсуванням річки Сіверський Донець. Можливо, вони сподіваються заблокувати українських захисників у Сєвєродонецьку, відрізавши їм шлях до відступу, але здається малоймовірним, що вигода від захоплення відносно невеликого числа військових ЗСУ вище витрат на створення переправи через річку», – зазначили в ISW.

Аналітики не бачать в логіки в діях росіян – але ж приклади Чернобаївки та Белогорівки свідчать про те, що росіяни постійно діють проти логіки. І постійно намагаються побудувати понтоннии мости замість тих, що самі зруйнували.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись