Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Manipulation . 16 мільйонів тонн пшениці, що експортує Україна, не вплине на світ та не може викликати голод в країнах Азії та Африки.

Російські ЗМІ постійно спекулюють темою продовольчої кризи, про яку попереджають всі світові міжнародні організації. Найчастіше вони пишуть, що Україна сама блокує порти , і тому не вивозить зерно до країн, які зазвичай купують українську сільгосппродукцію. Чи стверджують, що Україна продає своє зерно в обмін на зброю, чи вивозить зерно в Єропу аби створити штучний голод в самій Україні. Але з’явилася нова теза – української пшениці взагалі мало, тому відсутність експорту не може вплинути на більшість людей в світі .

Наприклад, по це пишуть в телеграм-каналах Соловьйова та інших пропагандистів. Насправді, це маніпуляція. По-перше, 16 мільйонів тонн, про які пишуть російськи пропагандисти – це лише приблизний рівень експорту пшениці. Але Україна експортує не лише пшеницю – загалом у 2020/2021 році держава експортувала майже 60 мільйонів тонн зернових. І серед них – ячмінь, бобові, кукурудза, різна мука та олія. І Україна зараз не може вивезти всю цю продукцію до Азії та Африки через блокування портів Росією.

По-друге, Україна мала зручні транспортні зв’язки з тими країнами, до яких поставляла зернові, і через це вони були дешевші. Зараз, через неможливість доставити їх туди саме з України, вони дорожчають – і тому країни вимушені закупати їх менше. Є декілька країн, у тому числі Єгипет, Ліван, які на чверть залежать від поставок зернових з України. Загалом цифри таки: 25 мільйонів тонн кукурудзи та пшениці є еквівалентом річного споживання усіх найменш розвинутих економік світу. І саме Україна задовольняла потреби цих крайїн в зернових. До того ж, останні роки були в багатьох країнах засушливі, тому виробництво зернових взагалі скоротилося – і це може призвести до голоду в бідніших країнах світу, і українське зерно зараз вкрай потрібно цим країнам.

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join