Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Журналісти нарахували нібито майже 300 тисяч українських військових некрологів

Пропагандисти стверджують, що незалежні журналісти з України нібито налічили 284 тисячі українських військових некрологів, що були опубліковані в соцмережах сімʼями та друзями загиблих. У листопаді 2022 року кількість некрологів була «рекордною» — буцімто щоденно публікувалося по 1100 таких матеріалів. Це — фейк. 

Інформацію опрацювали в Центрі стратегічних комунікацій. Вони дослідили, що в жодного українського видання немає матеріалів, повʼязаних із кількістю некрологів про українських воїнів. Ще в серпні 2023 року мережею поширювали інформацію, що так званий російський військовий експерт Руслан Татарінов провів свій «підрахунок». Тоді якраз-таки вперше проросійські ресурси почали поширювати дезінформацію про 284 тисячі некрологів. 

Дані про загиблих українських військових є державною таємницею і не будуть оприлюднені до завершення російсько-української війни. Цифри ж, згадані в матеріалі, агітпроп вигадав з метою деморалізувати українців: посіяти страх, непевність та сумніви щодо питання війни та перемоги України в ній. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись